[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Oorklachten

Gepost door Nestle 
Oorklachten
20 August 2019 11:18
Hi allemaal,

Nog even een vraagje. Ik had voordat ik iets minder dan 2 maanden geleden begon al last van oorsuizen, het gevoel alsof mijn oren dicht zitten, en een klik in oren bij slikken. Mogelijk door mijn burn-out.

Echter heb ik nu het idee dat het erger wordt door de oefeningen. Ik heb gelezen dat het kan komen door forceren, maar ik heb geen idee of ik forceer. Ik voel wel al direct als ik m'n adem inhoud een soort druk op de oren en het voelt al meteen zwaar om de adem in te houden, door een soort druk/spanning gevoel bij mijn middenrif. Hebben jullie een idee wat er misschien mis gaat?
Re: Oorklachten
20 August 2019 15:04
Hello Nestle,

Er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten:

  1. Zet geen hoge druk
  2. zorg dat je de adem vasthoudt met de borst en buikspieren, niet met de keel
  3. knijp nooit je neus dicht bij het inhouden van de adem

Jouw verhaal lezende denk ik dat je sowieso teveel druk zet. Je moet wel volledig inademen, maar zonder hoge druk op de longen en keel te zetten. Er kan namelijk druk op het binnenoor ontstaan als je teveel druk zet. je moet tijdens het inhouden van de adem gewoon je mond open kunnen doen zonder dat er lucht ontsnapt.

Ik gebruik altijd het voorbeeld van een parelvisser. Die probeert ook niet om elke seconde eruit te persen die er nog inzit. Hij zwemt gewoon onder water en merkt dat in de loop der tijd hij steeds langer onder water kan blijven. Omdat hij het niet forceert en gewoon naar boven gaat als ie merkt dat het benauwd wordt, gaat zijn ademcentrum geleidelijk aan van instelling veranderen. Wij willen allemaal zo snel mogelijk beter zijn natuurlijk, maar dit heeft nu eenmaal zijn tijd nodig. Je hebt ook niet in een paar dagen een hyperventilatie syndroom opgebouwd. Daar gaat meestal zelfs jaren overheen. Dus het is een utopie om te denken dat je daar met een paar keer oefenen vanaf bent.

Het lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de hogere CO2 waarden. De therapie duurt ongeveer zo’n 4 maanden, soms korter en soms ook langer. Veel hangt af van hoe trouw je bent met oefenen, in hoeverre de oorzaken van chronische hyperventilatie nog aanwezig zijn en nog een groot aantal andere factoren. Ik kan dat dus nooit van te voren bepalen. Stress werkt averechts en kan vooruitgang tegengaan. Ook overmatig alcoholgebruik, slecht en vooral onregelmatig slapen kunnen ertoe leiden dat het allemaal langer duurt dan normaal….

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?