[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Ik weet het allemaal niet meer...

Gepost door Hypersander 
Ik weet het allemaal niet meer...
16 September 2013 12:24
Hallo stichting HyperVen/forumleden,

Ik ben nu ongeveer twee weken bezig met de therapie. De eerste week beviel me goed. Ik had wat meer energie en ik onderneemde ook meer dingen. De symptomen leken ook steeds verder op de achtergrond te zakken en ik voelde me iets gelukkiger. Het symptoom waar ik het meeste moeite mee had was de onwerkelijkheid. wat een vreselijk gevoel. wanneer dit om de hoek kwam kreeg ik vroeger vrijwel meteen een paniekaanval. dit heb ik inmiddels kunnen afblokken. Ik heb godzijdank al een goeie maand geen paniekaanvallen meer gehad omdat ik ze de baas ben geworden.

Het is allemaal begonnen met een paniekaanval en vanaf toen is het allemaal bergaf gegaan met mij. (heb hiervoor al eens een discussie geplaatst).

Ik neem sipralexa, een antidepressiva. ik heb het gevoel dat dit me wel ondersteund en de symptomen wat afvlakt maar ik voel me toch nog heel onzeker. ik denk ook nog steeds dat er iets lichamelijk met mij scheelt. Ben vandaag nog eens naar de dokter geweest want ik vind het allemaal niet meer zo leuk. de dokter kent me goed en weet ook mijn voorgeschiedenis. ik ben in behandeling voor depressie met angstklachten. ik weet niet of ik dit allemaal wel moet geloven. heb het gevoel dat er eigenlijk zomaar een stickertje op mij is geplakt wegens de vage symptomen.

Voor dat ik naar de dokter ging heb ik op een blad papier een lijst gemaakt met al mijn klachten om zeker niets te vergeten:

- Vaak duizelig maar niet meer zo frequent als in het begin
- Kramp/tinteling beginnend aan de pols en straalt uit naar de vingertop
- minstens een keertje per dag wazig zicht en branderige ogen
- Spiertrillingen waarneembaar met het oog
- Vlagen van onwerkelijkheid
- Heel soms een felle kramp rond de navelstreek die erger wordt als ik een rechte houding aan neem
- Slappe benen
-Gespannen kuiten
- Soms oorsuizingen
- Versuft wakker worden
- Te lang slapen
- Evenwichtsstoornissen
- Soms hevige nekpijn
- Vaak weinig tot geen eetlust
- Soms moeite met plassen (nadruppelen)
- Frequent geeuwen en zuchten om op adem te komen denk ik. Soort van tic geworden.
- Trillende spieren als ik lang eenzelfde houding aanneem
- Krachtsverlies

Deze waslijst heb ik hem letterlijk voorgelezen. Hij vertelde me dat het wel van de pillen zou komen. Mijn vader zei tegen de dokter dat ik me toch wel zorgen maakte over mijn lichamelijke klachten. Het enige wat hij zei was dat hij me wat magenesium zou voorschrijven tegen de spiertrillingen. Daarna vroeg hij of ik nuchter was. Ik had natuurlijk niets gegeten omdat ik mijn bloed wou laten controleren. Eerst nam hij mijn bloeddruk, die bleek normaal te zijn. Daarna heeft hij mijn bloed getrokken waarvan ik morgen de resultaten weet.

Na dat hij klaar was vroeg ik op wat het bloed zou gecontroleerd worden. Mineralen,vitaminen,...de standaard dingen dus. ik vroeg aan hem of hij erbij wou schrijven of het mogelijk was om mijn zuurstofgehalte te laten nakijken. hij vertelde me dat dit niet mogelijk was en dat dit enkel in een ziekenhuis kan. Hij zei wel dat hij het met een apparaatje kon meten. hij plaatste iets op mijn vinger en erna kwam er een waarde van 96 te staan op het ding. Hij zei, zie je wel,perfect in orde en als je niet zou roken had je 97 gehad.

ik weet me eigenlijk geen raad meer en waar het allemaal precies vandaan komt. Kan iemand me vertellen wat ik tegen mijn dokter moet zeggen zodat hij me kan doorverwijzen naar een specifieke chronische hyperventilatie test?

Groetjes Sander
Re: Ik weet het allemaal niet meer...
16 September 2013 19:33
Hallo Sander,

Jouw verhaal en klachtenlijst lezende, denk ik dat het zeer waarschijnlijk is dat het chronische hyperventilatie is. De saturatietest (prik in de vinger) is niet echt betrouwbaar voor het vaststellen van chronische hyperventilatie. Als je echt een uitsluitend onderzoek wilt hebben, dan zou je moeten aansturen op een Capnografisch onderzoek bij een longarts. Daarbij wordt de hoeveelheid CO2 en O2 in de uitgeademde lucht gemeten.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Ik weet het allemaal niet meer...
16 September 2013 20:14
hey rob

hij heeft me zelfs niet in mijn vinger geprikt. gewoon een apparaatje op mijn vinger geklemd en 5 seconden later verscheen de waarde op het scherm.

groetjes
Re: Ik weet het allemaal niet meer...
17 September 2013 09:29
Hallo Sander,

Dat is toch een saturatie test denk ik. Ik twijfel toch dat het een goed medium is om chronische hyperventilatie vast te stellen.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Ik weet het allemaal niet meer...
19 September 2013 12:42
Hoi Sander,

Ik heb een paar jaar geleden een hyperventilatietest gedaan in het ziekenhuis. Misschien was dat de test die Rob noemt, dat weet ik niet.
Je moet dan in een soort pijpje blazen, adem inhouden ... Precies weet ik het niet meer, maar dat ik hyperventilatie had was wel duidelijk.
Ik heb de test niet eens af kunnen maken.Zo beroerd werd ik ervan.
De klachten die je noemt komen mij wel bekend voor. Wat voel je je dan beroerd.
Ik probeer de klachten zoveel mogelijk te negeren, kost moeite en energie, maar meestal gaat het wel. Op andere momenten neemt mijn lijf de regie gewoon over en krijg ik een aanval. Daarna ben ik gesloopt. Ik probeer zoveel mogelijk te doen en dat gaat de ene keer beter dan de andere keer. Ik ben nu twee weken bezig met HyperVennen en ik heb er vertrouwen in dat het goed komt.
Ik ben zo blij dat ik wat kan doen. Mijn huisarts riep/roept: mee leren leven....
Wat ik al niet aan gesprekken, ademhalingsoefeningen, boeken etc. achter de rug heb. Nu heb ik het idee dat ik wat doe en dat voelt heerlijk.
Sterkte ermee, Marjorie
Re: Ik weet het allemaal niet meer...
21 September 2013 00:17
hey Marjorie

ben van plan om inderdaad zo een test te laten uitvoeren. ben bijna een maand bezig met de therapie en moet zeggen dat het wel enige verbetering geeft. ik heb geen paniekaanvallen meer gehad en mijn ergste klacht (onwerkelijk gevoel) zwakt ook af. ik ben wel aardig depressief geworden door de hele situatie. vroeger was ik altijd weg en op stap met mijn vrienden. Dit is allemaal veranderd na mijn eerste paniekaanval. ik had me 2 weken thuis opgesloten uit pure angst. dit was de vreselijkste periode uit mijn leven! ik haal nergens meer plezier uit en alles is me een beetje teveel. ik word er gek van. Het is nu vrijdagavond en ik zit thuis aan de tv...normaal zou ik nu ergens in een kroeg zitten en lol te maken met mijn vrienden. helaas is dit niet het geval. ik drink ook geen alcohol meer want de dag erna is er dan niets met me aan te vangen. jij ook veel succes met de therapie!

gr sander
Re: Ik weet het allemaal niet meer...
23 September 2013 13:38
Hypersander Schreef:
-------------------------------------------------------
> hey Marjorie
>
> ben van plan om inderdaad zo een test te laten
> uitvoeren. ben bijna een maand bezig met de
> therapie en moet zeggen dat het wel enige
> verbetering geeft. ik heb geen paniekaanvallen
> meer gehad en mijn ergste klacht (onwerkelijk
> gevoel) zwakt ook af. ik ben wel aardig depressief
> geworden door de hele situatie. vroeger was ik
> altijd weg en op stap met mijn vrienden. Dit is
> allemaal veranderd na mijn eerste paniekaanval. ik
> had me 2 weken thuis opgesloten uit pure angst.
> dit was de vreselijkste periode uit mijn leven! ik
> haal nergens meer plezier uit en alles is me een
> beetje teveel. ik word er gek van. Het is nu
> vrijdagavond en ik zit thuis aan de tv...normaal
> zou ik nu ergens in een kroeg zitten en lol te
> maken met mijn vrienden. helaas is dit niet het
> geval. ik drink ook geen alcohol meer want de dag
> erna is er dan niets met me aan te vangen. jij ook
> veel succes met de therapie!
>
> gr sander

Dat van alcohol herken ik ook heel erg.. de dag na het uitgaan ben ik echt niks waard, ongelofelijk..
Re: Ik weet het allemaal niet meer...
24 September 2013 14:21
Hoi Sander,

Dat is inderdaad een saturatie test. En hier heb je voor chronische hyperventilatie niks aan, want dit meet het zuurstof gehalte in bloed en die is bij chronische hyperventilatie patienten prima.

Bij chronische hyperventilatie hebben we juist een te lage kooldioxide (CO2) waarde in het bloed. (deze heeft functie voor transport van zuurstof vanuit bloed naar cel)

Door lage CO2 kan zuurstof moeilijker bij je cellen komen (wat al die vage chronische hyperventilatie klachten veroorzaken/'>oorzaakt)

Meer weten over het HyperVen programma?